Градска борачка организација Требиње организовала је данас прес конференцију на тему “Стање у борачкој популацији и активности на побољшању друштвеног статуса и социјалног положаја борачких категорија”.
Новинарима се обратио Драган Анђелић предсједник Предсједништава ГБО Требиње, Дејан Бодирога предсједник Скупштине ГБО Требиње и Перо Вукаловић предсједник Мјесног одбора Горица, а заједнички закључак свих учесника је да је положај демобилисаних бораца и породица погинулих бораца лош, али да Борачка организација неће одустати од започете борбе без обзира што Влада РС и локална власт игноришу њихове захтјеве.

Анђелић је рекао да је Борачка организација већ 25 година бачена у запећак и да су ријешили да томе стану у крај, те да је протестни скуп под називом ” 5 до 12″ био само скуп упозорења.

“Имали смо састанак са градоначелником Ћурићем и директором Електропривреде господином Петровићем у циљу запошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца. На састанку је договорено да ће одређени број лица из ових категорија бити запослен. Од састанка је прошло 2 мјесеца, у међувремену смо им се писмено обраћали 29. септембра, али одговор нисмо добили”, каже Анђелић.
“Протестни скуп није био уперен против власти, већ да се види у каквом се положају налазе борци”, додао је Анђелић.

Дејан Бодирога је рекао да се на евиденцији Завода за запошљавање налази 400 демобилисаних бораца и нешто више од 40 незапослене дјеце погинулиг бораца, те да је на састанку са Петровићем и Ћурићем договорено да се у првој фази запосли неколико оних који су социјално угрожени.

“Са наше регије је кренула иницијатива према Предсједништву БО Републике Српске да се одржи састанак са Владом РС. До састанка је дошло, али је на састанку БО наше регије донесен закључак да смо дјелимично задовољни оном што је Влада обећала. То је мјесечни борачки додатак који смо тражили за све демобилисане борце и износу од 5 KМ по једном мјесецу проведеном у зони борбених дејстава, те да се помогне свим породицама и онима за које се води кривични поступак пред Судом БиХ за ратне злочине”, напомиње Бодирога.

Бодирога је рекао да је оваквих поступака пред Судом БиХ око 250, те да ће их бити још више, а те породице су у најтежој финансијској ситуацији јер су трошкови поступка и ангажовања адвоката велики.

Такође, напоменуо је и да је Борачка организација тражила заказивање посебне сједнице Народне скупштине РС по овом питању, али су им одговорили да то није могуће. “Питамо се како није могуће заказати сједницу на ову тему с обзиром да се посебне сједнице НСРС заказују често и за ствари које су мање важне од питања борачких категорија и њихове егзистенције”, додао је Бодирога.

“Власт најављује милионске пројекте, изградњу аеродрома, клиничког центра, обилазнице и уређење града, али која је корист од тога ако наша дјеца и дјеца погинулих бораца одлазе из Требиња у потрази за послом”, категоричан је Бодирога.

извор:Исток