Требиње,

3.новембар 2020.године

 

 

Демант, директору Центра за информисање и образовање

 

Портал радио Требиње је 2.новембра 2020.године објавио чланак под насловом „Покренута петиција против политичког ангажмана руководства ГБО Требиње“ https://radiotrebinje.com/vijest/pokrenuta-peticija-protiv-politickog-angazmana-rukovodstva-gbo-trebinje/

Мишљења смо да је у том тексту изнесено низ дезинформација, лажираних вијести и креираних са намјером да нанесу штету нашој организацији. Фабрикована лаж која је објављена на порталу Радио Требиња садржи толико неистина и полуистина да смо убјеђени да је наручена и фабрикована у вашој кући пошто нема потписника текста именом и презименом већ се наводи извор, чланови дијела ГБО Требиње и група грађана.

Сходно томе да је Ј.У. Центар за информисање и образовање Требиње једини локални медиј који се директно финансира из буџета Града Требиња и да није први пут да омаловажава својим информисањем комплетно учешће у Одбрамбено-отаџбинском рату намјерно извјештавајући врло скромно о свим збивањима везаним за Одбрамбено-отаџбински рат и херојској борби за одбрану Требиња и Републике Српске.

Раније смо и усмено обавијестили градоначелника да је непримјерно да у Гласу Требиња обиљежавање дана Требињске бригаде заузме једну половину странице и нема га у самој почетној страни у насловима док на другој страни нека активност добије по 4 странице.

Сраман однос према свим борцима и породицама погинулих бораца не смије бити на једином локалном медију који се финансира средствима свих грађана.

У наведеном тексту који није потписан именом и презименом је у првој реченици написано да је дио Предсједништва ГБО Требиње незадовољан и да организује неку петицију.

Ниједан члан Предсједништва ГБО Требиње није покренуо никакву петицију и сваки члан је осудио овај текст на сједници предсједништва одржаној 2.новембра 2020.године. Донесен је и закључак да се тражи извињење од одговорног лица у Ј.У.Центар за информисање и образовање Требиње и да директор установе поднесе оставку на своју функцију.

 

Тачна је информација да су неки чланови борачке организације па и чланови предсједништва на листама као кандидати за предстојеће локалне изборе и ми им желимо што бољи резултат на изборима јер смо сигурни да ће управо они који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату најбоље заступати интересе борачке популације, без обзира из које политичке партије долазили. Кад смо већ код тога нема партије која се не хвали да на својим листама има „борце“.

У тексту се спомиње Пословник о раду Скупштине и Статут ГБО Требиње, намјерно не наводећи како они гласе. Ниједан акт ГБО и БОРС не брани учествовање на изборима својим члановима и да буду кандидати на листама као и да припадају политичким партијама. Можда би неко волио да се борцима укине и основно уставно право да бирају и буду бирани.

Уколико би неко од наших чланова имао било какву дилему постоје Статутарне комисије и Суд части који би спријечио било какву злоупотребу.

Свједоци смо да на неким листама има оних који су се нечасно понијели у Одбрамбено- отаџбинском рату, дезертирали и оставили нас на цједилу, да се у бирачким одборима налазе појединци представљајући странке које су водиле свој народ да нам се понове јаме и логори. Срећом нисмо сви били такви и да су ти у мањини иако су се послије рата удомили и нажалост данас одлучују о судбини управо оних који су крварили за Републику Српску.

Нажалост да они изгледа ником не сметају.

 

Све док постоји један борац који је социјално угрожен ово руководство ГБО ће се борити и указивати на то било којој власти па се то неком свидјело или не.

Не знамо хоћете ли објавити овај текст јер оправдано сумњамо у вашу част али ћемо га ми послати свим медијима.

Основни кодекс извјештавања је да се пише истина и да се у сваком случају контактира и друга страна, а ако је вама остало кодекса директоре, поднесите оставку и препустите неком да ради ваш посао ко заслужује а знамо да у вашој установи постоји много добрих и објективних новинара који би радили на добробит свих а не у корист једних а на штету других.

Овим путем вас опомињемо да ћемо и судским путем заштитити своја права.

 

Предсједништво ГБО Требиње