Чланови Градске Борачке  организације, данас,8.новембра 2020.године  ломљењем славског колача и полагањем цвијећа на спомен обиљежје погинулим саборцима, обиљежили су Светог Димитрија-Митровдан, Крсну славу Борачке организације Републике Српске.

Иако скромно због епидемиолошке ситуације, не умањујући значај свих бораца, како оних који своје животе положише за одбрану и стварање Републике Српске, оних који данас нажалост нису више међу нама, тако и оних који су остали инвалиди и оних који су данас међу живима.

У празничној атмосфери смо се још једном присјетили оних ријетких тренутака кад су нам неке ситуације биле више комичне него тешке а које су нам давале снагу да издржимо огромна искушења.

Наша делегација је присуствовала и централној прослави Митровдана у Невесињу гдје је служена Света архијерејска литургија у Цркви Вазнесења Господњег .Свету литургију су служили умировљени владика Атанасије и владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз служење свештенства. Освештан је споменик невесињском мученицама, недужно страдалим у 2. св.рату од стране комуниста.

Бесједећи владика Димитрије је позвао народ да у миру проведе изборе а политичарима поручио да морају бити слуге народа, да је то тежак посао и ако би га тако обављали мање би се борили за политичке позиције.

Присјетио се великих рјечи блажено упокојеног митрополита црногорско-приморског Амфилохија како је живот као један мозајик који склапамо али не знамо шта ће испасти од тога мозаика. Владика је нагласио да се тај мозаик не склапа само својом памећу и умом него живом и тврдом вјером Божијом.

У знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске,  на централном споменику погинулим борацима Невесиња владика Димитрије је служио помен, положени су вијенци и цвијеће од стране Борачких организација Републике Српске и политичког врха.

Данас је у Невесињу откривен и споменик славном комаданту Невесињске бригаде Новици Гушићу. Споменик је освјештао његово преосвештенство владика Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства.

Предсједник БОРС генерал Миломир Савчић је свим борцима честитао Крсну Славу и истакао јунаштво Невесињске бригаде и њеног комаданта Новице Гушића. Митровданске офанзиве су најбољи доказ томе.

Нажалост и ове године су се политичари потрудили да се на дан јуначких битака за одбрану Херцеговине (1992. и 1994. године) нађу у центру пажње а не хероји који су оставили своје животе и они који данас дођоше да одају почаст својим саборцима.