Много буре дигло се у протеклом периоду око конференције за штампу ГБО Требиње на којој је саопштено да Град Требиње, на челу са градоначелником Мирком Ћурићем још увијек није испоштовало обећање које је дато у мају  текуће године. Градоначелник Ћурић је истог дана сазвао конференцију за медије на којој је оптужио чланове Скупштине ГБО Требиње да злоупотребљавају положај у овој у овој организацији и користе га за опозиционо дјеловање. Такође је навео да се самим чином кандидовања појединих чланова ГБО Требиње на политичким листама за одборнике у Скупштини Града Требиња крши члан 70. Правилника о раду Скупштине ГБО Требиње и поручио да са таквим неће бити разговора.

Након тога су се поједини чланови ГБО Требиње огласили у јавности подржавајући Ћурићев став да се ради о злоупотрепи и кршењу Статута, а потписивањем петиције затражила се смјена актуелног Предсједништва ГБО Требиње. Тим поводом , Дејан Бодирога, предсједник Скупштине ГБО Требиње писао је Статутарној комисији  ове организације са захтјевом за што хитнијим тумачењем спорног члана и изјешњавања поводом тврдњи о злоупотреби. Србо Шкеро је на данашњој конференцији саопштио мишљење Статутарне комисије и демантовао Градоначелника када су у питању тврдње о злоупотреби положаја одређеног чланства ГБО Требиње.

 

У просторијама ГБО Требиње је одржана конференција за штампу поводом исказаног незадовољства одређеног чланства ове организације и тврдњи које су објављене у појединим медијима, како са политчким дјеловањем, тачније кадидовањем на престојећим локалним изборима крши члан 70. Правилника о раду Скупштине ГБО Требиње. Он је навео да је Статутарна комисија , чији је и он сам члан, добила писмени захтјев од Дејана Бодироге, у којем се тражи  хитно изјашњавање и тумачење спорне тачке. Повод ове конференције је недавно исказано незадовољство дијела бораца Скупштине БО Требиње а везано за наводе да неки наши чланови крше Статут и члан 70. Правилника о раду Скупштине ГБО Требиње. Прије неки дан, дакле 09.112020. године, Статутарној комисији обратио се господин Дејан Бодирога , предједник Скупштине ГБО Требиње и тражио тумачење Правилника о раду Скупштине ГБО Требиње. Ја ћу га у потпуности прочитати. На основу Пословника о раду Статутарне комисије ГБО Требиње као предсједник Скупштине ГБО Требиње молим вас да ми у што хитнијем року дате тумачење члана 70. Пословника о раду Скупштине ГБО Требиње. Дио чланова Скупштине ГБО Требиње  се налази на кандидатским листама појединих политичких партија за предстојеће Локалне изборе. Дио бораца је јавно изнио да је тај поступак у супротности са Пословником о раду Скупштине ГБО Требиње.Како су у средствима информисања поједини чланови ГБО Требиње већ нанијели штету ГБО, молим вас да ваше тумачење донесете што хитније  како би о њему  обавјестили наше чланство да их не доводимо у заблуду. – рекао је Шкеро.

Он је у наставку навео да је овај предмет истог дана дошао пред Статутарну комисију. Исти дан се овај предмет нашао пред Статутарној комисији. Ја ћу вам прочитати записник. Записник са  2. сједнице Статутарне комисије Скупштине ГБО Требиње, која је одржана 09.11.2020. године (понедељак) у просторијама  ГБО Требиње у 19 часова.

Сједници су присуствовали Стевановић Драган и Шкеро Србо. Главаш Саша је био одсутан, а уредно је позван.

Предложен је следећи

 

ДНЕВНИ РЕД:

  1. Тумачење члана 70. Пословника о раду Скупштине ГБО Требиње, на захтјев Дејана Бодироге предсједника Скупштине ГБО Требиње,
  2. Разно.

 

АД-1: Статутарној комисији Скупштине ГБО Требиње се обратио, писменим путем Дејан Бодирога предсједник Скупштине ГБО Требиње са захтјевом за тумачење члана 70. Пословника о раду Скупштине ГБО Требиње.

Увидом у Статут ГБО Требиње, и Пословник о раду Скупштине ГБО Требиње, а послије проведене дискусије једногласно је донешен следећи

 

ЗАКЉУЧАК

 

Члан 70. Пословника о раду Скупштине ГБО Требиње гласи: ”Изабрани чланови уколико припадају некој политичкој партији и обављају функцију у истој дужни су поднијети оставку на све функције у партији док им траје мандат члана Скупштине Борачке организације”.

Уколико дио чланова Скупштине ГБО Требиње, који се налазе на кандидационим листама поједних политичких партија за предстојеће Локалне изборе није функционер, односно не иступа са позиције страначког функционера у јавности не крши одредбе Пословника о раду Скупштине ГБО Требиње, Пословника о раду БОРС-а, као и Кодекса понашања БОРС-а.

Следеће што хоћу да докажемо, значи та група наших сабораца који су изашли у јавност прије пар дана изнијела је неистине оптуживши ГБО Требиње да дијели борце прикавзаши оне чланове  који су се нашли на листама политичких партија за одборника у Скупштини Града Требиња као особе које злоуботребљавју свој положај у ГБО Требиње. Извјештајем Статутарне комисије јасно је објашњено о чему се ради. Такође, желимо да демантујемо Градоначелника Требиња, г-дина Мирка Ћурића који је исто оптужио да неки чланови у опозиционим редовима користе Борачку организацију за саморекламирање те да не заступају борце, то није тачно. Рекао је Шкеро Србо на данашњој конференцији.

Милан Мијановић члан Предсједништва ГБО Требиње је истакао да је на састанку Председништва ГБО  изабран у комисију за запошљавање и имали су за циљ сарадњу са Градском власти без обзира на структуру власти и рад њених партија. У самој ГБО има чланова свих парија и нико још није доживио непријатност због припадања некој од политичких партија. Дана 10.10.2019. године. Ова Комисија која је сачињена од мене Драгана Анђелића и Перице Вукаловића је имала састанак са Градоначелником, гдје нам је речено да нема запошљавања до јанувара 2020. године због квара на ХЕ Плат, а накнадно и због вируса Короне. Ми смо тада преварени јер је у том времену запослено око 50 политички подобних лица у Јавном и Електроенергетском сектору. Други састанак смо имали са градоначелником Ћурићем и директором ЕП РС г-дином Луком Петровићем око формирања комисија испред Градске управе, Електроенергетског сектора и ГБО. Договор је био да ми направимо социјалну карту бораца, а Лука се обавезао да запосли 14 бораца са списка од 2014. године.Комисија ГБО је одрадила свој задатак и на столу ГБО стоји списак борца, РВИ-а и дјеце погинулих бораца који активно траже запослење.Међутим Комисија од стране Градске управе је доставила спискове имена који су претходно узимали отпремнине, чак неки од њих и по два пута и поново се нашли на списку за запослење. И тада смо дошли до закључка да се бавимо лицима који активно траже запослење путем ГБО. Међутим од тих договора нема ништа, и ако је био договор да се до 01.новембра запосли 20 лица и тако квартало надаље. Од свега тога ни Градоначелник Мирко Ћурић ни г-дин Лука Петровић  нису одржали своја обећања, значи да је ГБО преварена од стране Градске власти. Осврнуо би се на избор Предсједништва и руководства ГБО у вези људи који су поднијели петицију за смјену Борачке организације Града Требиња. Исти ти људи Ћетко Нинковић и Момир Братић су под притиском Градоначрлника гласали против своје воље. Нек слободно изаћу и кажу зашто су то учинили и гласали једногласно за овај сазив ГБО. Њима је Мирко Ћурић наредио да гласају против своје воље.