У Требињу је данас обиљежено 28 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске који је дао немјерљив допринос у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а 12 његових припадника дало је животе за Републику Српску.
Трећи одред Специјалне бригаде полиције борио се од Требиња до Новог Града, кроз овај одред од оснивања, 1. децембра 1992. године, прошло је више од стотину бораца, а многи су рањени више пута.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога подсјетио је на тежак ратни пут овог одреда, као и да су сви припадници одреда били веома млади, те да их је носила та младост и идеја за стварањем Републике Српске и очувањем вјековних огњишта.

 

“Наша улога као одреда је иначе била улога једне мобилне јединице, то је можда и највећа снага нашег одреда била, та мобилност да смо ми скоро за пола сата могли да кренемо из наше базе на било које ратиште у Републици Српској”, изјавио је Бодирога новинарима.

Некадашњи припадник Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Српске Јово Самарџић рекао је да је поносан што је био дио ове јединице за коју сматра да је у то вријеме била једна од најелитнијих војних формација у Републици Српској.

срна