У четвртак 19. децембра навршава се 26 година од страдања 56 српских цивила у селу Горња Јошаница код Фоче који су масакрирани од стране муслиманских екстремиста. До данас нико није кажњен

Муслимански злочин над Србима у Горњој Јошаници код Фоче, 19. децембра 1992.

У четвртак 19. децембра Фочаци ће се присетити свих 73. мештана српске националности који су свирепо убијени у селу Горња Јошаница код Фоче. Њих 56 је масакрирано на Никољдан 19. децембра 1992. од стране муслиманских екстремиста – припадника злочиначке тзв. Армије БиХ под командом Заима Имамовића.

Међу жртвама тог хладног, децембарског дана била је 21 жена и троје деце од 2, 7 и 10 година. Најмлађа жртва муслиманског терора била је двогодишња Данка Тановић која је мучена па упуцана ватреним оружјем а онда и убијена ударцима каменом о главу. Убијена је са мајком и баком. Међу жртвама су били и брат и сестра – седмогодишњи Дражен и десетогодишња Драгана који су злостављани и масакрирани на кућном прагу заједно са родитељима и комшијама.

Још један сегмент који масакр у Горњој Јошаници чини бруталним и свирепим јесте силовање девојака српске националности. Тог 19. децембра 1992. муслимански злочинци заробили су четири девојке из породице Вишњић и иживљавали се над њима.

Муслимански злочинци су ове девојке најпре везали за дрво, после чега су их силовали па убили. Према изјави преживелог сведока, Анђелка Грујичића, сестре Вишњић су биле свезане за храстић, где су их муслимански војници силовали, а потом им одсекли прсте и усмртили их.

Покојном Влатку Вишњићу су моторном тестером одсекли главу, пред сестрама и мајком.

Оваква зверства, муслимански злочинци су чинили и током Другог светског рата када су масовно убијали и силовали српске цивиле- жене и девојчице. 50 година касније одлучили су да понове ове страхоте непојмљиве људском разуму.

горња јошаница
Споменик побијеним Србима у Јошаници/Фото: Телевизија К3

За масовна и систематска силовања Српкиња по Фочи и Горњем Подрињу до данас нико није процесуиран нити осуђен. Сличну судбину девојака из Горње Јошанице у лето 1992. доживела је и Српкиња Бранка Ковач. Муслимански злочинци су упали у село Птовић и силовали Бранку (29) после чега су је масакрирали. Том приликом је убијен и њен болесни и тешко покретни отац Сава, рођен 1924.

Српкиње су силоване, злостављане и мучене током читавог трајања рата у Фочи, а многе су одведене из својих кућа у логоре широм Горажда где су биле изложене стравичним облицима тортуре и злостављања.

Током муслиманске агресије (1992-1995), на подручју села Горња Јошаница погинуло је укупно 73 мештана, од чега 37 жена. Према подацима Института за истраживање српских страдања у XX веку, на на подручју целе општине Фоча страдало је 648 лица српске националности, међу којима и двадесеторо деце.

За ове стравичне масакре до данас нико није одговарао.

Званична комеморација невиним жртвама се одржава у мају због погоднијих временских услова.

Ситуација у Јошаници

Јошаница је мало српско село у источним деловима Босне и Херцеговине, налази се на граници Херцеговине и Босне, односно на путу између Фоче и Вишеграда. Према попису становништва из 1991. године, ово село је имало 327 становника, од чега 162 Срба и 167 муслимана.

Злочини над Србима.ком