На 21. сједници Предсједништва ГБО Требиње је донесена Одлука, сходно закључцима са претходне сједнице да се упути писмо Предсједавајућем Предсједништва БиХ г-дину Милораду Додику, да се помогне у рјешавању запошљавања преосталих 14 демобилисаних бораца према споразуму из 2014. године, у ком је учествовао и г-дин Милорад Додик тада Предсједник Републике Српске.

Допис у цјелости.

Поштовани!

Обраћамо Вам се са молбом да нам помогнете у рјешавању проблема запошљавања 14 демобилисаних бораца, што је био предмет договора са Вама у 2014. години, када сте приликом Ваше радне посјете били у нашем граду као Предсједник РС са г-ђом Жељком Цвијановић Премијером РС. Тада је уприличен састанак са руководством Борачке организације, а на тему запошљавања дијела демобилисаних бораца, који су у изузетно тешкој материјалној ситуацији. Састанку је присуствовао и г-дин Лука Петровић, када сте Ви, схватајући тежину проблема рекли г-дину Луки Петровићу да се тај дио ријеши и запосли у електроенергетски сектор.

Борачка организација је одмах реаговала, и наложила Мјесним одборима Борачке организације да доставе спискове незапослених бораца, који су најугроженији. Направљен је распоред да могу доставити одговарајући број према броју чланова у Скупштини Борачке организације Требиње, поштујући критерије бројности чланства. Све Мјесне борачке организације су на вријеме доставиле спискове, на основу којих је комплетиран списак од укупно 46 демобилисаних незапослених бораца. Дана 21.03.2014. године сачињен је Записник и Закључци са састанка делегације Јавног сектора и предсатвника Градске борачке организације Требиње, који су потписали       г-дин Лука Петровић и тадашњи предсједник Скупштине Градске борачке организације Требиње. Активности око запошљавања су кренуле, али на жалост и до дан данас са тог списка имамо незапослено 14 демобилисаних бораца. Градске борачка организација је у фебруару ове године расписала позив да се пријаве незапослени борци који имају статус активно тражиоца посла, односно који се налазе у евиденцији Завода за запошљавање у Граду Требињу, и пријавило се укупно 93 борца. Услиједио је неколико састанака са Градоначелником Града Требиња г-дином Мирком Ћурићем у циљу рјешавања ове проблематике.

Дана 15.07.2020. године у просторијама Градске управе је одржан састанак чланова Предсједништва Градске борачке организације са Градоначелником г-дином Мирком Ћурићем, Генералним директором ЕП РС г-дином Луком Петровићем и начелником Одјељења за борачко-инвалидску заштиту г-дином Петром Влатковићем. Тема је била актуелна проблематика у борачкој популацији, са акцентом на запошљавање припадника борачких категорија. Тада је закључено, између осталог, да је приоритет да се запосли 14 бораца са списка из 2014. године, а г-дин Лука Петровић је рекао да ће бити ријешени до 1. новембра, и да поред својих обавеза које су велике стоји на располагању. Договорен је наредни састанак у првој седмици августа, до кога није дошло ни до данас. На истеку новембра мјесеца нико од њих није упослен, нити смо на наш упит (број 109-09/20 од 29.09.2020. године) добили одговор за заказивање новог састанка.

Молимо Вас да користећи Ваш ауторитет помогнете да се послије толико времена ријеши статус ових 14 незапослених демобилисаних бораца.

С поштовањем, унапријед захвални.

 

 

 

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!