Некадашњи начелник Генералштаба Војске Републике Српске Ратко Младић данас навршава 78 година.

Његов син Дарко рекао је Срни да генерал дочекује свој 78. рођендан у хашком притвору уз јуначко држање и прати све што се дешава у Републици Српској.

Он је навео да су му породица и пријатељи унапријед честитали.

– Добар је, добро се држи, јуначки као што се и цео живот држао. Прати све што се дешава у Републици Српској и све време води рачуна о томе шта се дешава – рекао је Дарко Младић.

Он је истакао да ће генерал Младић сигурно да почасти у хашком притвору, како је рекао, колеге и стражаре.

– Скромно ће да их почасти. Он никада није свом рођендану придавао неки велики значај, али наравно да ће их почастити – истакао је генералов син.

Младић је рођен 12. марта 1943. године у селу Божиновићи у општини Калиновик, тада у Краљевини Југославији, а данас у Републици Српској.

Био је генерал и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године.

Априла 1992. године Младић је ванредно унапријеђен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно замјеника команданта у Команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву. На ту дужност ступио је 10. маја 1992. године.

Младић је 12. маја 1992. године, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бањалуци, а на приједлог Радована Караџића, постављен за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. године, а редовно је унапријеђен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.

Младић је 1995. године пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине.

Новембра 1996. године, указом тадашњег предсједника Републике Српске Биљане Плавшић, Младић је смијењен са мјеста команданта Главног штаба Војске Републике Српске, а званично војна каријера му се завршава половином 1997.

Пензионисан је 7. марта 2002. године, када указом предсједника Републике Српске “престаје професионална војна служба генерал-пуковника Ратка Младића”.

Међутим, генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СР Југославији све док указом тадашњег предсједника СР Југославије Војислава Коштунице није пензионисан 28. фебруара 2001. године.

Пензију је уредно примао до новембра 2005. године, када му је, под притиском западних земаља и све учесталијих захтјева Хашког трибунала за његово изручење, она укинута.

Сва Младићева непокретна имовина замрзнута је ступањем на снагу Закона о замрзавању имовине хашким бјегунцима, усвојеног 7. априла 2006. године у парламенту Србије и Црне Горе.

Оптужница против Младића подигнута је 24. јула 1995. године у Хашком трибуналу, а од краја 1996. генерал је био у бјекству, скривајући се 16 година, да би био ухапшен у Србији 26. маја 2011. у селу Лазарево код Зрењанина, а 31. маја 2011. изручен је Хашком трибуналу.

Суђење је почело 16. маја 2012. године и трајало је укупно 530 дана, током којих су саслушана 592 свједока.

Младић је 2017. неправоснажно осуђен на доживотни затвор за наводне ратне злочине, док се коначна пресуда не очекује прије краја ове године.

Окончање хашког процеса Младићу већ је неколико пута одлагано због пандемије вируса корона и операције којој је генерал био подвргнут у марту прошле године.

Одбрана је жалбом тражила да Ратко Младић буде ослобођен или да му се поново суди, тврдећи да тужилаштво није доказало његову кривицу.