Министарство рада и борачко-инвалиудске заштите Републике Српске расписаће у петак, 2. априла, јавни позив за материјалну помоћ за социјално угрожене незапослене борце, изјавио је ресорни министар Душко Милуновић.
Милуновић, Савчић и сарадници - Фото: СРНА

Милуновић, Савчић и сараднициФото: СРНА

Милуновић је прецизирао да ће на јавни позив моћи да се пријаве у општинским и градским одјељењима за борачко-инвалидску заштиту сви незапослени демобилисани борци од прве до пете категорије који су социјално угрожени, до 60 година старости.

– Ову активност настојаћемо да завршимо у што краћем року јер ће јавни позив трајати 30 дана – истакао је Милуновић у Бањалуци.

Према његовим ријечима, одмах по обради свих приспјелих захтјева Влада ће утврдити начин на који ће се помоћи најугроженијим борачким категоријама, а ресорно министарство ће израдити социјалну карту свих оних који испуне услове за пријаву на јавни позив.

Милуновић је навео да је радна група за свеобухватну анализу стања у области борачко-инвалидске заштите извршила анализу за период од 1993. године до данас, те постигла консензус о 19 мјера.

Он је рекао да ће ова анализа бити достављена Народној скупштини Републике Српске и јавности.

– Радна група се неће распустити него ће на неки начин бити у трајном засједању према потреби и рјешавати проблеме у области борачко-инвалидске заштите – додао је Милуновић.

Он је изразио задовољство чињеницом да су све организације од јавног интереса проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата заједнички у радној групи дошле до одређених рјешења са циљем унапређења положаја борачких категорија.

Милуновић је рекао да је Влада Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање незапослених демобилисаних бораца издвојила осам милиона КМ.

– На расписани јавни позив пријавило се 1.401 лице, од чега је 111 из категорије дјеце погинулих бораца – истакао је Милуновић.

Милуновић је рекао да је ресорно министарство за самозапошљавање предвидјело три милиона КМ, али да се испоставило да је за ове намјене потребно 14 милиона КМ због чега ће Влада измјени Акционог плана сапошљавања и самозапошљавања.

– Ова средства би до краја априла ове године требало да буду расположива, како би одмах након потписивања уговора извршила уплата – истакао је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић подсјетио је да је буџетом Републике Српске за борачку популацију, осим законом утврђених права, било планирано осам милиона КМ.

Према његовим ријечима, од тог износа три милиона КМ било је предвиђено за самозапошљавање демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и дјеце погинулих бораца, те пет милиона КМ за помоћ привреди кроз поврат пореза и доприноса.

– У међувремену је дошло до повећања средстава за борачко-инвалидску заштиту на начин да је, умјесто планирана три милиона КМ за самозапошљавање демобилисаних бораца, потребно издвојити 14 милиона КМ – истакао је Савчић.

Он је рекао да је дошло и до повећања личних и породичних инвалиднина које нису биле пројектоване буџетом.

– Биће расписан и јавни позив за помоћ демобилисаним борцима без запослења који су у стању социјалне потребе – напоменуо је Савчић.

Он је рекао да се сматра да је у стању социјалне потребе појединац који има до 207 КМ примања ако живи сам или уколико живи у заједничком домаћинству да оно има износ примања који је одређен у јавном позиву.

Савчић је рекао да ће БОРС кроз овај јавни позив тачно знати колико има бораца у стању социјалне потребе у Републици Српској, истичући да је израда социјалне карте државни посао у равни са пописом становништва за могуће кориснике ових права.

Он је рекао да у Републици Српској има око 206.000 категоризованих бораца, те око 9.000 активних тражиоца посла.

 

 

извор:ртрс