Поводом 4. априла, Дана полиције Републике Српске, данас је у Полицијској управи Требиње организована централна свечаност, у складу са препорученим мјерама и тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је парастос припадницима полиције из Херцеговине погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета истакао је да су се данас окупили како би одали почаст борцима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Лакета је додао да је полиција ратних година била ангажована и на фронтовима и на успостављању јавног реда и мира, те да су данас полицајци ангажовани у једној другој борби – против невидљивог непријатеља, вируса короне.

„Полицијски службеници су у протеклој години имали изазове са којима се нису до сада сусретали, с обзиром на то да је у марту лани евидентиран први случај вируса корона. Активно смо укључени у провођењу свих донесених мјера у кризним штабовима, али и поред тога, постижемо и на другим пољима значајне резултате на које сви треба да будемо поносни јер су сва кривична дјела против јавног реда и мира успјешно документована и починиоци су предати у надлежност институција правосуђа“, казао је Синиша Лакета.

Дејан Бодирога, предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције, искористио је ову прилику да пружи пуну подршку не само полицији, него свима који раде у униформи јер су то, сигурно, најодговорнији послови које сви морамо поштовати:

„Првог априла 1992. У Требињу је формиран МУП Републике Српске. Тадашњи министар унутрашњих послова Мићо Станишић извршио је смотру активног, резервног састава полиције и припадника Специјалне јединице полиције САО Источне Херцеговине. МУП прославља свој дан 4. април, када су пале прве жртве у школи на Врацама и када је званично формирана Специјална бригада полиције. Ево, данас у пандемији, здравствени радници надљудским напорима спасавају животе. Тако, кад нам затреба, полицајац, ватрогасац, цивилна заштита, и сви у униформама они су у које се кунемо али, нажалост, њихове жртве брзо заборавимо. Честитао бих свим припадницима МУП-а Републике Српске њихов дан и пожелио им мало посла и добро здравље“.

Свечаности су присуствовали представници Полицијске управе Требиње, предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, чланови Удружења ветерана Трећег Одреда Специјалне бригаде полиције и Градске борачке огранизације Требиње који су положили цијеће на споменик погинулим припадницима полиције.