Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске је прекјуче одржао састанак са Предсједништвом Градске борачке организације Требиње, а како протокол налаже и како је до сада било сваки пут када би предсједник Борачке организације РС долазио у Требиње,  градоначелник Мирко Ћурић је требао организовати пријем за Савчића и делегацију ГБО Требиње.

РЕПУБЛИКА СРПСКА01.05.2021 | 14:20

Ћурић примио Савчича, а остале борце одбио?!

До пријема је требало доћи јуче ујутро, а градоначелник Требиња је инсистирао да прими само Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, доказавши још једном да не жели никакву сарадњу са представницима Градске борачке организације Требиње.

Овакав однос градоначелника Мирка Ћурића није изненадио чланове Градске борачке организације, јер је градоначелник још прије 7 мјесеци отворено поручио да нема сарадње са овом организацијом. Ипак, овај преседан је кап која је прелила чашу жучи изазване незадовољством, поручују наши саговорници.

О јучерашњем догађају за интерент магазин ‘’Моја Херцеговина’’ говоре Драган Анђелић, предсједник Предсједништва ГБО Требиње те Србо Шкеро и Перо Вукаловић, чланови Предсједништва ове организације.

Након састанка који је прекјуче одржан у просторијама Градске борачке организације Требиње, а на којем су присуствовали Миломир Савчић, предсједник Борачке организације републике Српске, Миодраг Новокмет, начелник Одјељења за борачко-инвалидска питања те Предсједништво ГБО Требиње.

Савчићу су на састанку предочени бројни проблеми на које наилазе борци, те је указано на неистине које се пласирају из кабинета градоначелника Требиња, а тичу се наводних политичких злоупотреба од стране требињске Градске борачке организације.

Оно што је требало услиједити након састанка са Савчићем је пријем градоначелника, на којем већ традиционално, када предсједникм БОРС-а посјети Требиње и ГБО, поред предсједника Борачке организације Републике Српске, присуствује и трочлана делегација Градске борачке организације.

Драган Анђелић, предсједник Предсједништва ГБО Требиње, за наш магазин говори о томе како су сазнали да до договореног пријема неће доћи, као и о односу према борцима.

Анђелић: Ћурићеве дјетињарије неће овај пут проћи! Доста је понижавања!

‘’По завршетку састанка на којем су присуствовали Савчић и Новокмет, лично ми се обратио Миодраг Новокмет и рекао ми да ће ме ујутро око 7:30 звати да ми каже када тачно да дођемо на пријем код градоначелника Ћурића. Јутро послије састанка, позив Новокмета затекао ме је у продавници, а позвао ме је у 7:45 и замуцкујући ми саопштио да градоначелник не жели да прими делегацију коју смо, поред мене, требали чинити Србо Шкеро и Ранко Петијевић, већ само Савчића.

Као неко оправдање наведено је да је градоначелник примио наше дописе и да ћемо се накнадно састати, а сви знамо да до састанка са градоначелником не долази већ дужи период иако на томе већ дуже вријеме инсистирамо. Дошавши кући, позвао сам Савчића и саопштио му градоначелникову одлуку, рекао ми је да је, након састанка слутио да ће се ово десити, јер смо му предочили игнорантски однос локалне власти.

Постојала је идеја да ни Савчић не дође на пријем, али он је инсистирао да оде на пријем како би упутио градоначелнику критике и указао на штетност и могуће посљедице оваквог игнорантског односа. Савчић је отишао на пријем и како нам је пренио након једночасовног састанка, упутио је оштре ријечи Мирку Ћурићу нагласивши да се такве ствари не смију дешавати.

Овај проблем није од јуче, још 2014. године Милорад Додик и Жељка Цвијановић су обећали запослење за 14 најугроженијих требињских бораца, а они су тада наложили да се борци запосле у енергосектор. До запослења није дошло, а на предвиђена мјеста у Електропривреди су по политичкој линији запослени људи блиски СНСД-у.

До данас није ријешено питање приоритетних бораца, а што ми упорно захтијевамо. Овај потез градоначелника Ћурића је крајње некоректан и могу рећи да је овакав однос играње са ватром. Поручио бих градоначелнику да ово неће тек тако проћи, не пријетимо, поготово што је данас Велики петак, али морам рећи да Ћурићева понижења и дјетињарије неће проћи.

Никада се до сада није догодило да градоначелник не прими делегацију Градске борачке организације, то се дешавало сваки пут када би предсједник Борачке организације Републике Српске посјетио Требиње без обзира на то ко је био на власти.

Ћурић је тај који је потпуно непотребно, износећи неистине на наш рачун, увео политику у цијелу причу. Желим нагласити и то да смо и ми борци у великој мјери криви за овакав однос јер смо дозволили да нас понижавају, а сви они који се на тај начин односе према борачкој категорији морају бити свјесни да свему дође крај.” – рекао је Анђелић за МХ.

Сличног мишљења је и Србо Шкеро, члан Предсједништва Градске борачке организације Требиње. За наш магазин истиче да није изненађен овим поступком градоначелника Ћурића, али да након јучерашњег састанка градоначелника и Миломира Савчића, очекује да ће у наредних десетак дана доћи до састанка делегације ГБО Требиње и првог човјека Требиња.

Уколико до састанка поново не дође, упркос томе што је Савчић апеловао на Ћурића да односи према борцима морају бити коректни, Шкеро каже да ће се наћи начин да се помогне борцима, али да ће у том случају градоначелник Ћурић и његови сарадници морати бити спремни да сносе одговорност за све могуће посљедице.

Шкеро: Ако је било ко из ГБО Требиње прекршио Статут спремни смо поднијети оставке!

”Нисмо правили неку сензацију од тога јер то и није неко изненађење. Наиме, Ћурић је давно најавио да не жели сарађивати са Градском борачком организацијом, кренуо је још прије седам мјесеци у медијску хајку на нас, неке наше саборце је вјероватно уцијенио или не знам ни ја шта па су они изашли у јавност и дрхтавим гласом говорили о некаквим петицијама за смјену руководства ГБО Требиње.

Годинама апелујемо на локалну власт и тражимо да се ријеше најугроженији требињски борци, предавали смо спискове незапослених бораца, пислаи захтјеве према Електросектору, правили социјалне карте, у међувремену организовали и протесте, а тражили смо да се Мирко Ћурић јавно изјасни да ли жели наставити преговоре са нама и испунити оно што је одавно обећано.

Ми смо озбиљна организација, људи су нас бирали не да сједимо већ да радимо. Све наведено није уродило плодом, напротив, поручено нам је да нема сарадње са нама! Власт нас игнорише и упорно тражи разлоге да до састанка не дође.

У нашем Статуту нема ништа што је прекршено од стране било кога из Градске борачке организације, а што смо указали на састанку Савчићу и Новокмету, како би се та врста манипулација коначно завршила.

Ако је било ко од нас из Градске борачке организације прекршио Статут организације, истог момента ћемо подниејти оставке.” – каже Шкеро за наш магазин, а МХ је раније писала о томе како спорни Члан 70 Статута ГБО Требиње није прекршен политичким дјеловањем чланова ове организације.

Шкеро додаје да локална власт, умјесто да испуни обећање, упорно обмањује јавност представљањем чланова ГБО Требиње својеврсним непријатељима.

”Све је ово политички, испада као да смо ми неки непријатељи. Нека нађу да смо политички било кога прозивали, свако ко је то радио моментално ће дати оставку. Мора се побољшати статус бораца. Никада није дошло до састанка, неки наши саборци су излазили у јавност са јединим задатком да штите интересе актуелне власти, а у јавност су изашли дрхтавим гласом што довољно показује.

У разговору са Савчићем упутили смо критике на рад надлежног Министарства ,изразили незадовољство положајем бораца, те предсједнику БОРС-а указали на све ствари у којима се мимоилазимо са локалном управом. Новокмету је предочен Статут гдје је јасно да не постоји проблем при страначком ангажману наших чланова, нападају се прави борци а гурају се дезертери.

Савчић је у разговору са Ћурићем упутио оштре критике градоначелнику и указао да је такав однос некоректан и да се не смије понављати. Ово је први пут, а то је потврдио и Савчић, да је предсједник БОРС-а дошао у Требиње и да са делегацијом ГБО није примљен код градоначелника.

Ово неће на добро изаћи, вре на све стране, у држави немамо контролне органе, све је пуштено низ воду. Очекујемо да ћемо ових дана коначно добити позив за састанак, отворени смо према свима, али нећемо никоме дозволити да манипулише са нама и да нас понижава.

Рекли смо Савчићу да имамо проблем и са већином медија, нпр. Радио Требиње који би требао бити јавни сервис никада није пренио ниједно наше саопштење а са друге стране редовно се објављују текстови који критикују нас и пласирају у јавност класичне неистине. У цијелој причи оно што је добро је да се Савчић увјерио у игнорантски однос градоначелника према нама, а он буквално није могао вјеровати.” – каже Шкеро.

Шкеро: Ово неће изаћи на добро…

Он као основни проблем и лош статус борачке категорије, види у томе што се одмах по завршетку рата ствари нису системски ријешене. Како је вријеме пролазило, ситуација је постајала све лошија, а борци су натјерани у апатију и очај који су данас у великој мјери савезници владајућих јер реакције борачке категорије нема.

”Велики је проблем што смо огромну грешку направили 1996. године јер нисмо одмах ријешили статус бораца, а и у свим локалним скупштинама изгласана је амнестија за дезертере. Сви смо се борили срцем, били под једном заставом, а временом је све кренуло како не треба, корупција је узела маха, људи су постали безвољни, па и не чуди што су борци апатични.

Треба рећи да је велики дио бораца изгубио повјерење у борачку организацију, како републичку тако и и у градске одборе, људи су огорчени, а систем који је успостављен само пита јеси ли или ниси са нама, ако ниси, немаш шта тражити…

Али опет кажем, мислим да, уколико се настави са оваквим односом, неће бити добро… ГБО једноставно очекује искреност са градоначелникове стране, да престане са препуцавањем, нама су наши борци на првом мјесту, морамо ријешити крупне ствари а то је запошљавање незапослених бораца” – каже Србо Шкеро за наш магазин и поручује:

Ако у наредних 10 дана не буде позив, ми нећемо никога молити, нити клечити, али ако до позива не дође, неко ће морати сносити посљедице таквог односа, ако хоће коректну сарадњу имаће је, ако неће, ми ћемо сигурно наћи начин. Значи, сарадња да али понижење не! То нећемо дозволити никоме!

Перо Вукаловић је такође члан Предсједништва Градске борачке организације Требиње. Он каже да је проблем на релацији са градоначелником Ћурићем и остатком представника лпокалне власти суштински у томе што локална власт не контролише ГБО Требиње.

Вукаловић: Након васкршњих празника могући протести и блокада Градске управе…

”Поента приче је да градоначелник не жели никакав контакт са нама јер нас не контролише,даље тражимо да се ријеши тежак материјални положај наших сабораца, или пензионисањем или да им се да посао. Међутим, властима не одговара да се запосле борци јер онда не могу запослити своје активисте и зато се Ћурић понаша као увријеђена млада.

Даље имамо ситуацију са вршиоцем дужности директора Електропривреде који је обећао да ће запослити дванаест бораца са списка из 2014. , што је требао учинити до 01.11.2020. и слагао је, а у међувремену један је умро значи остало их је једанаест.

Све су то разлози због којих одбијају контакте са нама. Ми ћемо послије празника имати састанак и одлучити шта даље, нису искљућени протести, можда и блокада градске управе, видјећемо.” – рекао је Вукаловић за интернет магазин ” Моја Херцеговина”.

Да ли ће након састанка Мирка Ћурића са Миломиром Савчићем коначно доћи до дугоочекиваног састанка са представницима ГБО Требиње или ће се наставити по старом остаје да видимо у данима који слиједе.

Оно што је чињеница је да је ”фитиљ” бораца све краћи и да овакви поступци уколико се настави са игнорантским понашањем, могу довести до огромних посљедица за које би неко морао да сноси одговорност, а надлежни морају бити свјесни тежине изговорених ријечи и одговорности које повлачи сваки њихов потез, а догађаји који су иза нас нажалост показују да одговорности нема и/ли да се она упорно избјегава…

Ако фитиљ бурета барута изгори до краја, да ли ће се и тада ламентирати над тужном судбином борачке популације, као што је то било у случају трагичног краја Миодрага Јахуре или се стрпљење борачке категорије свјесно тестира како би дошло до потеза који би  се објеручке прихватио за наставак критиковања Градске борачке организације Требиње и доказ тезе да се ради о народним непријатељима, јер они који не иду низ длаку власти су по аутоматизму мрски непријатељи и ништа више (а ни мање)… Игор Сврдлин

(Моја херцеговина)