БАЊАЛУKА – Борачка организација Републике Српске (БОРС) саопштила је вечерас да је одређивање притвора предсједнику БОРС-а Миломиру Савчићу и прелило задњу кап стрпљења према највишим судским институцијама БиХ, те да ће се након консултација с највишим руководством Организације одлучити о даљим корацима.

“Ако је данас постојала искра наде о правичном суђењу генералу Савчићу – она се истопила и претворила у пламен отпора према највишим институцијама БиХ”, наведено је у саопштењу.

БОРС-а се пита да ли ће се под притисцима затворити историјска читанка 1992-1996. године о часној борби српског народа за слободу и отаџбину Републику Српску, као и да ли се, послије оваквог суђења, мора тражити правда на неким другим мјестима или да се бар једанпут повјерује у правичност и једнакост пред судовима.

“Да ли је генерал Савчић имао бар једну једину шансу која се зове борба за право слободе или мора у казаматима чекати правду”, питамо се као саборци.

Питамо се  да ли је крајње вријеме да судске институције саслушавају часног генерала па да му пресуде.

“Морамо ли понављати историјске грешке и чекати да нам пресуде као онима у Пребиловцима, Старом Броду, Јадовну, Градишци, Kозари и светом мјесту Kрагујевцу”.

Суд БиХ одредио је данас притвор генералу Миломиру Савчића “због кршења мјера забране у његовим иступима у јавности”, а његов адвокат Миодраг Стојановић најавио је жалбу на ову одлуку.