IMG_20210818_181253.jpg (113 KB)

У оквиру прославе славе града и Саборног храма у биоскопској сали Културног центра вечерас је представљена књига „Лађа за спас – приче из ратомира 2“, аутора Ратомира Мијановића, новинара Радио Требиња.

Уз пјесму „Ноћ над Невесињем“, књига на 172 странице садржи 12 прича о судбини појединца – бораца и ратних хероја у вртлогу посљедњег рата, изневјереним идеалима и разочарењима.

Према ријечима аутора ријеч је књизи ратних прича којима је желио да отргне од заборава хероје одбрамбено-отаџбинског рата који су оставили своје животе на бранику отаџбине.

„Трудим се да те хероје кроз писану ријеч сачувам од заборава. Ријеч је о мојој другој књизи, која је издата прошле године у августу. Рат је само повод прича, а порука је мир који нема алтернативу“, навео је Мијановић.

Управо су, како је истакао аутор, прва мјеста у сали била резервисана за јунаке књиге и њихове потомке.

Новица Телебак, предсједник Kњижевне заједнице “Јован Дучић”  рекао је да када млад човјек учествује у рату и почне да објављује књиге као Мијановић, онда он носи јак печат из рата у грудима и кад тад ће проговорити о томе.

“Мијановић је другачији од осталих јер никада не говори о себи, већ о другима и најмање му је битно како ће реаговати други, јер су њему важни они о којима говори у књизи”, рекао је Телебак.

Књига је изашла у издању Књижевне заједнице „Јован Дучић“ Требиње и Завичајног клуба „Освит“ Билећа.

У музичком дијелу програма учествовали су Лана Ћапин и Мато Ратковић, група „Кругови у житу“ и гуслар Павле Брњош, а дијелове из књиге казивали су Романа Рогановић и Хелена Брајић.

Претходна збирка приповиједака „Приче из ратомира“ објављена је средином 2018. године и већ је доживјела три издања.

радиотребиње