„Једина команда војводе Недељка Видаковића била је замном“, рече нам данас на годишњици погибије комадира Бобанске чете, код споменика што га његови саборци направише Драган Ристић Бели, војводин саборац који је након њега преузео команду над овом јединицом.

А да војводина жртва и јунаштво трају, да се сјећају многе генерације, свјeдочи данашњи помен код споменика, на расксници код Поште у Требињу, мјесту које једноставно морате обићи.

„Војвода је трагично настрадао на данашњи дан, на Крстовдан 1994. године, а истог дана 1994. године на Борцима код Коњица, од исте гранате смртно су страдали и његови саборци Драган Слијепчевић и Љубиша Поповић, тешко је рањен најмлађи припадник ове јединице Александар Маслеша који је од посљедица рањавања преминуо у јануару 1995. године. Ми то не заборављамо и никада нећемо заборавити“, рекао је Драган Ристић Бели.

Цвијеће су на споменик војводи Видаковићу положиле делегације Бобанске чете, Града Требиња, коју је предводио предсједник градске Скупштине Драгослав Бањак, Борачке организације, Гусларског друштва “Војвода Недељко Видаковић” и Основне школе „Вук Караџић“.

Бобанска чета бројала је око 120 припадника, а током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула су њена 23 припадника.

“Прораде на данашњи дан емоције и сјетимо се погинулих на Кисеру, али свих који су дали животе за РС. Бобанска чета је под свом страдању свједочење колику су жртву поднијели и како су стали бедем отаџбине и одбранили се од регуларних јединица Војске Републике Хрватске”, каже Дејан Бодирога, предсједник Скупштине градске Борачке организације Требиње.

Војвода Недељко Видаковић је за своје заслуге одликован Орденом “Милоша Обилића“ Републике Српске, а његови саборци у јесен 2000. године код Раптију дижу споменик свим погинулим борцима Бобанске чете, а споменик војводи Видаковићу подигнут је 2014. године.

vidakovic.jpg (178 KB)

vidakovic 2.jpg (175 KB)

vidakovic 3.jpg (155 KB)

vidakovic bor.jpg (178 KB)

vidakovic 1.jpg (177 KB)

радиотребиње