У Билећи је данас откривен и освештан споменик војводи Радовану Радовићу, команданту јединице Билећки добровољци, поводом 30 година од формирања ове прослављене јединице која се у одбрамбено-отаџбинском рату јуначки борила за слободу српског народа широм Републике Српске.

Srn2021-10-3_1344582_1.jpg (224 KB)

Kроз јединицу Билећки добровољци “Војвода Радован Раде Радовић” прошло је око 500 бораца, од којих су 24 погинула за одбрану отаџбине, а сви су бар једном били рањени.

Споменик су открила дјеца Билећких добровољаца, а претходно је у Саборном храму Светог Саве служен парастос погинулим и умрлим борцима јединице Билећки добровољци “Војвода Радован Раде Радовић”.

Милош Радовић, син војводе Рада, рекао је након откривања споменика у центру Билеће да су данас он и његова породица поносни и захвалио свима који су на било који начин помогли изградњу споменика.

Srn2021-10-3_1344582_2.jpg (213 KB)

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић, који је био један од добровољаца у овој јединици, истакао је да је она у протеклом рату имала огроман значај.

“Само наше појављивање на тешким фронтовима на којима су некад и падале линије повећавало је морал остале војске и ми смо предводили те људе, враћали изгубљене и заузимали непријатељске положаје”, рекао је Вујовић новинарима присјећајући се ратних дана.

Он је додао да је од првог дана био у тој јединици са војводом Радовићем који им је свима на фронту уливао велику снагу и сигурност.

“Kада је Раде био ту, као да је било још 100 људи и тада смо знали да нам непријатељ не може ништа. Био је рођен да буде војник и вођа, изузетно храбар и честит, оличење доброте и храбрости”, истакао је Вујовић.

Представник Борачке организације Невесиња Војин Гушић сматра да свако треба да буде поносан на овај споменик – крајпуташ који ће опомињати будућа покољења шта значи борити се за част и свој народ.

“Радовић је војвода и војсковођа који је сачувао част српског борца из Великог рата који је увијек на фронту ишао први и говорио `Браћо, за мном`”, истакао је Гушић.

Он је нагласио да је немјерљив допринос војводе Рада и билећких добровољаца у прошлом рату јер нису изгубили ниједан положај гдје год да су ратовали широм Републике Српске, те да су часно ратовали будући да нису окаљали образ српског ратника.

Споменик војводи Радовићу, који је убијен у Билећи 1998. године, рад је вајара Бојана Николића из Новог Сада.

Свечаности откривања споменика у Билећи присуствовали су и представници осталих херцеговачких градова и општина, те борачких организација и више удружења из Херцеговине.

радиотребиње