25.11.2021 | Вијести

Представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата упутили су јуче писмо главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу, у којем траже од њега да врши мониторинг судског поступка против генерала тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина пред Судом БиХ.

У писму које су потписали предсједници Борачке организације Републике Српске и још осам најзначајнијих организација проистеклих из протеклог рата подсјећа се да је Суд БиХ 22. јануара 2021. године првостепено осудио Махмуљина на десет година затвора, али да је другостепеном пресудом од 21. септембра укинута та првостепена пресуда и одређен претрес пред Апелационим вијећем Суда БиХ.

– Подсјећамо вас да се Сакибу Махмуљину судило за неке од најмонструознијих злочина почињених у претходном рату. Као примјер бруталности може послужити чињеница да је у мјесту Стог пронађена масовна гробница са 21 тијелом, од чега је њих 17 било обезглављено – наводи се у писму главном тужиоцу Хашког трибунала.

Према доступним информацијама, наводи се даље, предмет против Махмуљина је предмет друге категорије у којем је истрага започета у Хашком трибуналу, након чега је прослијеђен правосуђу БиХ.

– Из свега наведеног, молимо вас да својим ауторитетом спријечите изругивање праву и правди која је недвосмислено извршена срамном одлуком Апелационог вијећа. Такође вас молимо да уприличите састанак са представницима породица српских жртава како би вас детаљније упознали са овим срамним правним преседаном. Напомињемо да немамо повјерења у правосуђе БиХ након овакве одлуке, те вас молимо да, снагом свог ауторитета и функције коју обављате, до краја овог поступка вршите његов мониторинг, а како би се избјегла неправда – наводи се у писму.

Адвокат из Бијељине Миодраг Стојановић каже да не може да говори о садржају саме другостепене пресуде док не види њен отправак, али истиче да је добро што жртве и јавност у Српској показују интересовање за предмет Махмуљин.

– С обзиром на све што се Махмуљину стављало на терет, ни првостепена пресуда није била ригорозна. Уколико је тачно да је Апелационо вијеће уважило само жалбу одбране и укинуло пресуду у осуђујућем дијелу, онда су потомци жртава апсолутно у праву што негодују – каже Стојановић.

Према његовим ријечима, Хашки трибунал може да врши мониторинг предмета које је уступио Суду и Тужилаштву БиХ, односно који су из Хага враћени правосудним институцијама у Сарајеву.

– Хашки тужилац преко ВСТС-а БиХ може да показује интересовање за предмет и може да каже да ће пружити подршку и уступити све евентуалне доказе које посједује, али не може да има директан уплив у предмет у смислу да учествује у вођењу истраге или доказивању оптужби – објашњава Стојановић.

Писмо Сержу Брамерцу потписали су челници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша РС, Удружења жена жртава рата, Савеза РВИ, Организације старјешина ВРС, Савеза цивилних жртава рата, Ветерана РС и Завичајног удружења Завидовићани.

– Надамо се да ћете нам одговорити у што краћем року како би се избјегле несагледиве посљедице према породицама жртава, али и према правди и правичности – наводе у писму и подсјећају да је Хашки трибунал за ратне злочине одреда “Ел муџахедин” осудио бившег команданта тзв. Армије БиХ Расима Делића, коме је Сакиб Махмуљин био непосредно потчињен.
ИЗВОР:
Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица