Одлука Суда БиХ да одреди једномјесечни притвор седморици српских бораца који су ухапшени на подручју Бијељине и Сокоца представља демонстрирање силе и приказивање моћи правосуђа БиХ над српским борцима.

Како другачије објаснити чињеницу да је мјера притвора изречена и генералу Горану Сарићу, човјеку за којег се зна да је већ дуже вријеме тешко болестан и којем је потребна врста медицинске помоћи и његе каква се у затворским установама сигурно не може добити. Поред тога генералу Сарићу је Суд БиХ до сада два пута судио, у оба судска процеса Сарић се уредно одазивао на судске позиве а на крају и правоснажно ослободио оптужби за злочин у Сребреници и Сарајеву, што је разлог више да му се дозволи одбрана са слободе.

Одређивање мјере притвора човјеку који је два пута у дуготрајним судским поступцима доказао да је у потпуности спреман да сарађује са Судом, а на крају је оба пута доказао и да је невин – представља чисту дрскост и демонстарицију силе Суда БиХ над Србима.

Различити аршини Суда БиХ посебно су видљиви ако се подсјетимо да је Суд БиХ бошњачком генералу недавно укинуо 10- годишњу осуђујућу пресуду.

Због тога позивамо Суд БиХ да преиспита своју одлуку и да пусти српске борце да се бране са слободе, посебно генерала Сарића који осим слободе заслужује и адекватну медицинску његу и лијечење.

борс