Kоординациони одбор Борачких организација источне Херцеговине осудио је хапшење бораца Војске Републике Српске на подручју источне Херцеговине и апеловао да их институције Републике Српске и сви нивои власти заштите.

Предсједник Регионалног одбора Борачких организација источне Херцеговине Слободан Илић констатовао је да се ниједан припадник Војске Републике Српске не осјећа слободним, те апеловао да се спаси част оних који су бранили и стварали Републику Српску.

“Свједоци смо хапшења тешких инвалида, малтретирања, хајдучије, траума које доживљавају родитељи, нејач у ноћним сатима упадима. Молимо за помоћ да се стане у заштиту најчаснијих грађана”, рекао је Илић.

Предсједник Борачке организације општине Невесиње Синиша Шиповац изјавио је новинарима да је јуче ухапшено осам припадника славне Невесињске бригаде која је прва одликована Орденом Немањића, те да је ријеч о једном од најтежих удара који су могли доживјети.

Он је навео да су се сви већ одазивали на позиве Суда и Тужилаштва БиХ, те указао да нема потребе за хапшењем на овакав начин.

“Борци у Невесињу су овако нешто очекивали с обзиром на то да смо у посљедње три, четири године непрестано изложени малтретирању Суда и Тужилаштва, Сипе, а до сада је привођено више од 200 бораца”, рекао је Шиповац.

Он је додао да је крајње вријеме да Суд, Тужилаштво и Сипа престану да хапсе и пресуђују борцима Републике Српске, док још нису осуђени они који су чинили злочине од Пребиловаца до Kоњица.

Предсједник Борачке организације општине Билећа Веселин Вујовић осудио је хапшење припадника Војске Републике Српске, осумњичених за ратне злочине, истакавши да је ријеч о демонстрирању силе и заплашивању народа.

“Убијеђен сам да би сви ти људи који су осумњичени дошли на позив Суда. Апелујем да власти Републке Српске путем својих институција помогну тим људима”, рекао је Вујовић.

Предсједник Борачке организације града Требиња Дејан Бодирога изнио је податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица према којима је број оптужених и пресуђених Срба за ратне злочине знантно већи од Хрвата и Бошњака.

“Правоснажно изречене казне затвора према националности су за 71 одсто Срба, 10 одсто Хрвата и 17,5 одсто Бошњака”, навео је Бодирога, истаквши да су ово поражавајући подаци који довољно говоре о раду Суда БиХ.


Од Требиње24 – 17/12/2021 0
Извор: Топ Портал