Тужилаштво БиХ издало је наредбу припадницима Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ за прикупљање доказа у вези са свједочењем Фадиле Мујић о злочинима у Кравици на Божић 1993. године, које се појавило на друштвеним мрежама и видео-каналима, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

– Тужилаштво БиХ заједно са партнерским полицијским и агенцијама за провођење закона прати медијске објаве које се могу довести у везу са информацијама о предметима на којима ради Посебно одјељење за ратне злочине – наводи се у писаном одговору Срни на питање да ли ће Тужилаштво БиХ позвати и испитати Мујићеву ко је организатор и ко су починиоци злочина у Кравици, како би били процесуирани.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић позвао је Тужилаштво БиХ да прегледа комплетан снимак свједочења Мујићеве, да буде свједок, а може, како је истакао, да буде и оптужени, јер током свједочења за федералне медије, експлицитно говори да је и она жељела да учествује у том нападу.

– У овом јавном свједочењу видјели смо да се ту радило о класичном широком и ситематичном нападу који представља злочин против човјечности, јер поред тога што су ту убијани људи, одведени у логоре, рањавани, ту су вршене и пљачке и паљене кућа – рекао је раније Којић за Срну.

Он је додао да постоје сви докази у Тужилаштву БиХ везано за злочне у Кравици и да се зна да је и Суд БиХ касније, а прије тога и Хашки трибунал, ослободио Насера Орића између осталог и за тај злочин што је, како каже, недопустиво.

Ако Тужилаштво БиХ остане глуво и нијемо на свједочанство које је јавно објављено, Којић је истакао да се онда заиста нема више о чему причати те да је и овако постало невјероватно да они једноставно не желе процесуирати и у потпуности игноришу злочине над Србима, посебно оне који су почињени у Подрињу.

У ратном злочину на Кравице на Божић 1993. године убијено је 49 лице српске националности, од којих је најстарија жртва имала 90 година.

Фадила Мујић из Сребренице свједочила је за федералне медије да је са припадницима 28. дивизије такозване Армије БиХ на Божић 1993. године “упала” у село Кравица гдје су почињени масовни злочини. Недвосмислено је свједочила о пљачки, отимачини, убиствима на најрадоснији православни празник.

срна