Борачка организација Републике Српске (БОРС) поручује је народном посланику Бегији Смајић, која је Војску Републике Српске (ВРС) назвала геноцидном, да се увредама не може градити суживот и повјерење у БиХ.

БОРС-а сматра изјаву Смајићеве увредом за Српску, све њене добронамјерне грађане и све борце ВРС, међу којима је био и велики број припадника народа из којег она долази, те очекује од ње извињење.

  • Смајићева мора знати да су преци припадника ВРС у ослободилачким ратовима ослобађали чак и народ којем она припада и да су у Другом свјетском рату за ту слободу дали више од милион жртава, а у Првом свјетском рату чак трећину становништва – истиче се у саопштењу БОРС-а.

БОРС-а подсећају да је у току Другог свјетског рата на просторима садашње БиХ постојао концентрациони логор у којем је убијено 700.000 људи, од којих су највећи број били припадници српског народа.

У саопштењу се наводи да је након Другог свјетског рата, захваљујући највише српском народу, народ којем припада Смајићева добио је статус народа, а не националне мањине.

Због свега наведеног изјава Смајићеве представља, како су нагласили, увреду и за српски народ и све његове претке.

У БОРС-у напомињу да Смајићева мора знати да не постоји колективна одговорност, ни кривица и да су за евентуалне злочине, почињене током протеклог рата, одговорни и криви само појединци, ма како се они звали и ма којем народу припадали.

  • Ако Смајићева мисли да се на оваквим увредама и на овакав начин може градити суживот и повјерење у овако сложеној друштвеној заједници као што је БиХ, онда мора знати да се грдно вара и да није у праву – наводе из БОРС-а.

Због свега наведеног, БОРС као и сви борци Војске Републике Српске очекују од Смајићеве да се извини за овако гнусну увреду.