Бивши логораши сплитског логора “Лора” кажу да је казна за ратне злочине над српским цивилима изречена бившем управнику овог логора Томиславу Дуићу и чувару Емилиу Бугури, срамотна и поражавајућа

.Борислав Хамовић - Фото: РТРС

Борислав ХамовићФото: РТРС

Бивши логораши, које је у љето 1992. Хрватска војска заробила и одвела у ово мучилиште, кажу да је срамотно ниска пресуда за страхоте које су Дуић и Бунгур лично радили.

– Срамотна је свака пресуда осим доживотне за оно што је управник логора Томислав Дуић радио. То се не може људски и разумно описати, те тортуре, а најмање двадесет пута сам о роме свједочио и давао исказе. Осим тога, ми смо и крунски свједоци да је Хрватска учествовала у рату у БиХ јер смо заробљени од стране Хрватске војске дубоко на територији БиХ, односно општине Требиње – каже Борислав Хамовић из Требиња, бивши затвореник сплитског логора.

Мирко Бабић, такође бивши затвореник овог логора, истакао је да ова казна није ни близу залужене.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић каже да је казна за злочине у “Лори” поражавајуће минорна и не одговара злочину који се догодио.

Кроз сплитски логор “Лора” прошло је 1.005 Срба од којих су многи мучени и остали у том логору чак до половине 1997. године, а 70 је убијено.

Жупанијски суд у Сплиту осудио је данас неправоснажно бившег управника сплитског логора “Лора” Томислава Дуића на 8,5 година затвора за ратни злочин над цивилним становништвом, а чувара Емилиа Бугура на четири године и десет мјесеци.

ртрс