У недјељу, 22. маја, у Београду ће бити организована “Поворка сјећања” поводом снимања завршне сцене документарног филма “Свједок” о доктору Зорану Станковићу, када ће грађани из више од 20 општина Републике Српске доћи у Београд и од Вуковог споменика пјешке отићи до гроба чувеног патолога на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана и одати му почаст.Конференција за новинаре поводом снимања филма "Свједок" у Београду - Фото: РТРС

Конференција за новинаре поводом снимања филма “Свједок” у БеоградуФото: РТРС

Филм “Свједок” у копродукцији РТРС-а и Републичког центра за истраживање рата биће завршен сљедеће године.

– Послије толико година доживљавам велику тугу, дјеца, моји унучићи и сада треба дочекати све ове људе, послије толико година, који ће бити у тој колони сјећања, који ће носити слику свог страдалог, а ми смо њега изгубили – каже Марина Станковић, супруга доктора Зорана Станковића.

Аутор филма Денис Бојић, каже да је преко 7.000 људи учествовало у овом пројекту.

– Нису то били статисти и плаћени глумци, него људи који су већином изгубила некога у рату и на тај начин дали почаст доктору Станковићу. Ове импресивне сцене показују захвалост српског народа онома што је доктор Станковић урадио и идеја је да све те људе доведемо у Београд, да све те колоне које смо до сада симали на пет локација масовних гробница широм Репблике Српске стопимо у једну колону српског страдања и да та колона дође на мјесто које је предвиђено – нагласио је Бојић.

Марина Станковић је рекла да ће у недјељу на гробу свог супруга Зорана у Алеји залужних грађана на Новом гробљу дочекати колоне оних који ће доћи да му одају почаст и да ће им она и њена дјеца пружити руке, али да зна да ће њима у ствари недостајати Зоранове руке.

– Ја доживљавам велику тугу, моја деца, моји унучићи и сада треба дочекати све оне људе, после толико година, који ће бити у тој колони сјећања, који ће носити слику свог страдалог, а ми смо њега изгубили. Њима требају његове руке јер су оне задње додирнуле тијело њиховог вољеног, њима треба он – навела је Станковићева.

Она је рекла да се осјећа чудно, али да ће покушати да своју “улогу” одигра онако достојанствено као што је њен супруг то волио и да њиховој дјеци и унуцима остане нешто што као мали нису могли да схвате, а то је шта њихов отац ради.

У Београд у недјељу, 22. маја, треба да стигне тридесетак аутобуса из више од 20 општина и градова из Републике Српске.

Филмску екипу чине директор фотографије Дејан Рачи, сниматељи Љубомир Тешинић, Саша Врућинић, Александар Зорић, Синиша Стојић, монтажер Огњен Богдановић, сниматељи тона Жељко Каламанда, Срђан Радаковић, Душко Јовановић, Александар Влајић, асистент сниматеља Милорад Рајлић, графички дизајнер Огњен Радумило, дизајнер тона Владимир Владетић, продуцент Филип Млађеновић, промоција Маргарета Златунић, те сценариста и режисер Денис Бојић.