У Београду је данас организована Поворка сјећања поводом снимања завршне сцене документарног филма “Свједок” о доктору Зорану Станковићу.Поворка сјећања у Београду; Снимање завршне сцене филма "Свједок" - Фото: РТРСПоворка сјећања у Београду; Снимање завршне сцене филма “Свједок”

У поворци је учествовало око 2.000 људи из више од 25 општина и градова Републике Српске, али и Србије и региона.

Учесници су носили фотографије својих страдалих и црвене руже које су касније положили на гроб доктора Станковића у Алеји великана на Новом гробљу.Поворка сјећања (Фото: РТРС)Поворка сјећања (Фото: РТРС)

Поворка је завршена сусретом породица несталих Срба из Републике Српске и породице доктора Станковића на његовом гробном мјесту. Тако је снимљена и завршна масовна сцена филма “Свједок”.Поворка сјећања-учесници са породицом доктора Станковића (Фото: РТРС)Поворка сјећања-учесници са породицом доктора Станковића (Фото: РТРС)

Сусрет је пратила плех музика која је извела инструментал “Ово је Србија” и “Тамо далеко”.

Филм “Свједок” се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, а режију потписује Денис Бојић.

Обраћајући се учесницима поворке и онима који су дошли да их подрже, режисер филма Денис Бојић је поручио да данашњи долазак породица несталих у Београд није без разлога, већ да су дошли да захвале професору доктору Станковићу који је управо из Београда кренуо у Госпић, Вуковар, Братунац и сва остала српска стратишта и помогао им да сазнају судбину својих најмилијих.

– Тако се успоставља равнотежа. Идеја је да покажемо шта је доктор Станковић урадио. Обдуковао је и идентификовао 7.500 људи, што је немјерљив значај за све породице и за српски народ – истакао је Бојић.

Татомир Гвоздиновић из Братунца, који је у рату изгубио три члана породице, рекао је да је дошао у Београд да изрази захвалност доктору Станковићу, али и да затражи правду и истину која, нажалост, за српске жртве измиче.

– Дошао сам да Београд упозна моју сестру Раду која је имала 18 година када су јој пуцали у груди, а потом маљем разбили главу. Доктор Станковић ју је идентификовао и помогао да нађемо мир када смо је сахранили – рекао је он.

Због снимања сцена филма “Свједок” данас је била затворена Рузвелтова улица.

Филм “Свједок” требало би да буде приказан на малим екранима већ наредне године.

Ртрс