На сједници Предсједништва ГБО Требиње одржаној 13.јуна 2022 године између осталог је расправљано о најавњеном протесту бораца у Бања Луци и усвојен закњучак:

Градска борачка организација Требиње се труди да укаже на све аномалије нашег друштва. Не само када су у питању положај демобилисаних бораца, РВИ и породица погинулих бораца већ и све појаве које штете Републици Српској на било који начин. Дужност нам је, а и одређено самим Статутом да својим гласом покушамо исправити нешто што није у интересу наше државе. Ипак смо ми најзаслужнији што је створена и некада нам није лако да гледамо оне који су данас на мјестима са којих се одлучује о судбини народа чине лоше потезе. Не можемо нијемо посматрати. Можемо ми схватити да неко ко је млад и није могао учествовати у Одбрамбено-отаџбинском рату, налази се на положају са којег се одлучује не разумије нашу популацију. Има ту и наше кривице доста. Нисмо истрајни били да их од малих нога упознамо са херојском борбом нашег народа  и у њима развијемо патриотизам. БОРС као организација има доста својих проблема, томе су опет много допринијели политичари којима никако не одговара јака борачка организација. Умјесто да своју енергију усмјере на рјешавање основних проблема наше популације, много лакше им је било да енергију троше како да је ослабе. Стварали су паралелне организације, оглушавали се на све захтјеве а рјешења су тражили само када им то одговара и колико им одговара. Данас када умјесто да се реализују понуђена рјешења на НСРС нуде борцима једнократне помоћи од 100.00 км. Нешто поново што није систем него њихова добра воља. Нећемо никада пристати да нас са таквим потезима уцјењујете, нећемо пристати да ти потези умање наш труд да се питање борачке популације једном за сва времена ријеши.

У Бања Луци су најављени протести бораца у организацији која није члан БОРС, знамо да су захтјеви оно што БОРС годинама тражи од мјесечног борачког додатка, помоћи оним против којих се води  судски процес, запошљавање дјеце погинулих бораца, повећања мјесечних давања, здравствена заштита, итд.

БОРС је  око тога много преговарала са ресорним Министарством и Владом Републике Српске али нажалост никад рјешења нису била добра. Сви су нас лагали, одгађали а велики дио кривице сносимо и сами ми,  демобилисани борци или они који нас представљају а ми их сами бирамо или својим пасивним односом остављамо да нас представљају по 20 и више година а они рјешавају само личне проблеме ако их више и имају.

Управо протест је можда посљедње средство демократске борбе против власти а ми га никада нисмо озбиљно организовали па данас позивамо све наше саборце да подрже протесте и јасно на њима траже право на достојанство.

Немојте само дозволити да тим протестом управља ниједна политика већ ваше срце из деведесетих. Немојте дозволити да нам се рат своди на 1-2-5-10 км мјесечно већ тражите достојанство и бољу будућност за нашу дјецу и унучад. Тражите да Република Српска буде препозната као мјесто за живот а не мјесто са кога се одлази. Сваком ко тако види протест желимо  му од Бога добро здравље. Свако ко може да утиче а неће или због својих личних интереса или због било које политике а наш је саборац нека зна да нас је издао иако знамо да је истинских бораца таквих врло мало. Они што су данас „јајаре“ су и у рату били „јајаре“  и умријеће као „јајаре“.

ГБО Требиње