Уз магистрални пут Братунац-Поточари – Сребреница данас су постављене фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом рату .

Фотографије убијених Срба - Фото: РТРС

Фотографије убијених СрбаФото: РТРС

Фотографије су поставили потомци настрадалих и представници Удружења породица погинулих. Кажу – ово је начин да неко из међународне заједнице који буде пролазио овим путем види и чује његов вапај.

На фотографијама се налазе мајка, отац и брат Бране Вучетића, које су звјерски у Бјеловцу у децембру 1992. године убили припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ из Сребренице.

– Они су дали животе за Републику Српску, а ако нема њих нема Републике Српске – рекао је Вучетић.

Фото: Facebook/Despotovina

Фото: Facebook/Despotovina

Потомци жртава и грађани Братунца имају јасну поруку.

– Нека виде амбасадори кад буду пролазили, да смо и ми убијани – навео је Ђорђе Петровић.

Начелник општине Срђан Ранкић каже да су фотографије поставили чланови породица погинулих уз његову сагласност и с циљем да се укаже да су на овом подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

– Прошло је 30 година а нико није одговарао за 3.267 убијених Срба од којих је скоро половина било цивила који су убијени у својим кућама и двориштима. На овај начин желимо да укажемо да за убијене Србе нема земаљске правде – каже Ранкић.

Подршку је дала је и Борачка организација општине Братунац. Кажу да је ово једини начин да отворе очи онима који су деценијама игнорисали српско страдање на овом подручју.

Фотографије су првобитно биле постављене уз улицу на путу Братунац-Поточари. Међутим због опште безбједности постигнут је договор да се слике са постољима помјере на ограде поред пута приватних посједа.