Статусна конференција пред почетак суђења Ејупу Ганићу и још деветорици некадашњих војних и полицијских функционера за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву заказана је за сриједу 17. августа, саопштено је из Суда БиХ.

Суд БиХ - Фото: РТРС

Суд БиХФото: РТРС

Тада би требало да буде договорен почетак суђења у овом предмету, што подразумијева читање оптужнице и уводне ријечи странака, али и одређена динамика која се прије свега односи на доказе, које ће прво изводити Тужилаштво БиХ, преноси Бирн.

Из Тужилаштва су раније најавили да је предложено саслушање 277 свједока и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.

Осим Ганића, оптужница, која је подигнута 27. априла, терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Суд БиХ потврдио је оптужницу која их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на колону војника бивше ЈНА, која је била под пратњом УН.

Оптужница их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.

Статусна конференција заказана је за 9.00 часова.