IMG_7492_resized_20220830_110735611.JPG (367 KB)

Код Спомен обиљежја у Петровом Пољицу данас је служен помен за осам припадника Требињске бригаде Војске РС који су страдали од стране регуларне војске Хрватске 1995. године.

Помену су присуствовалe породице, пријатељи и саборци погинулих бораца, као и представници Градске управе и Градске борачке организације Требиње.

Божо Ћурић, члан породице једног од погинулих бораца рекао је да се сваке године окупе да одају почаст онима који су дали своје животе и одржавају сјећање на овај догађај.

„Оваква обиљежавања важна су да се не би заборавила жртва погинулих бораца. Генерације које су сада и које долазе ће знати зашто су те жртве дате и знаће да одржавају та сјећања”, навео је Ћурић.

Раде Дрињак, један од преживјелих бораца је истакао да су то били тешки дани, да је то био период велике агресије хрватске војске на подручје Требиња.

“Није ми свеједно кад данас дођем овдје, присјетим се тих тренутака и људи са којима сам живио и радио, стицајем околности и ратовао, дођем овдје и запалим свијеће” рекао је Дрињак.

Дејан Бодирога, предсједник Градске борачке организације каже да је ово један од кључних дана када је одбрањено Требиње.

„Са поносом могу да кажем да је ово један од доказа да је Требиње, комплетан фронт од Зубаца до краја Поповог Поља, искључиво бранио српски војник и сваки тај војник је заслужан што је Требиње одбрањено“, истакао је Бодирога.

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња је навео да је изузетно важно да његујемо културу сјећања за оне који су дали своје животе за одбрану својих огњишта и стварању РС.

„Град Требиње кроз разне програме које је реализовао претходних година се труди да у складу са реалним могућностима буде права подршка свим породицама погинулих бораца, ратним војним инвалида и демобилисаним борцима. И са поносом можемо да кажемо да се никада више новца из локалног буџета није издвајало за ове категорије и трудићемо се да из године у годину имамо што квалитетније програме како би за сваког од њих био ријешен статус односно проблем“, рекао је Бошковић.

радио Требиње