Azra brate azra.jpg (233 KB)

У биоскопској сали Културног центра публици је вечерас представљена трећа, завршна књига под називом „Азра, брате, Азра“ из антиратне трилогије требињског новинара и публицисте Ратомира Мијановића.

Збирком „Азра, брате, Азра“, састављеном од двадесет прича, анегдота и цртица из Одбрамбено-отаџбинског рата и послијератног периода, Мијановић је заокружио своју трилогију, започету дјелом „Приче из ратомира“ 2018. године, а двије године касније настављену књигом „Лађа за спас – Приче из ратомира 2“.

Приче Ратомира Мијановића су литерарно уобличени истинити догађаји и зато је свака ријеч натопљена емоцијом. Његови јунаци су људи које је на фронту чувала икона и љубав према отаџбини – Херцеговини.

Аутор наводи да су оне настале „за сјећање, за незаборав, за понос, да се ратови никад не понове и да се сјетимо оних који су били најхрабрији када је то највише требало”.

„Многи ти млади људи нажалост нису више живи, иако су живи изашли из рата. Моја обавеза је била да се у овој трећој књизи осврнем на све њих, односно, на оне које сам познавао и чије су ме приче дирнуле, које су оставиле трајан печат на мој лични доживљај, али и на цијелу источну Херцеговину”, истакао је Мијановић.

Додаје да назив књиге потиче од приче коју је посветио Сергеју Ћуку, рано преминулом пјеснику из Љубиња, који је био његов ратни и поратни друг, а који је оставио трајан и неизбрисив траг у културном животу цијеле источне Херцеговине.

Осим аутора, о књизи је вечерас говорио и професор Предраг Лозо, један од рецензената, а дијелове из збирке читали су Дарко Куртовић, водитељ Радио Требиња и Анђела Јоксимовић, ученица требињске Гимназије.

Публици су се обратила и три актера Мијановићевих прича: Милена Шупић, рођена Килибарда, Милан Пешић и Драгослав Бањак.

У програму су учествовали и гимназијалка Дарјана Вуковић и група „Кругови у житу”.

Azra brate azra 2.jpg (392 KB)