Градска борачка организација Требиње одржала је данас мирни протест на Тргу слободе, против одлуке Апелационог суда БиХ да се војводи Славку Алексићу, Ристу Лечићу и Душану Сладојевићу због отпјеване пјесме одреди затворска казна у трајању од пет мјесеци.

Дејан Бодирога, предсједник ГБО Требиње истиче да су овај протест организовали како би подржали саборце и показали им да нису сами у овој борби.

„Суд БиХ их је осудио због пјевања пјесме на скупу у Вишеграду. Тај процес је трајао од 2019. године, ослобађани су али је Апелациони суд одлучио да им одреди по пет мјесеци затворске казне. Сматрамо да је сулудо да неко због пјесме која се у нашем народу пјевала и прије 100 година буде осуђен. Дајемо им пуну подршку, позвао бих све да им помогнемо колико можемо како би ту срамну пресуду преживјели уз нашу моралну подршку. Уколико буде могуће казну платити, покренућемо и акцију прикупљања новца како бисмо им помогли“, додао је Бодирога.

Књижевник Милорад Шаровић родом Херецговац, дошао је из Београда како би пружио подршку саборцима.

„Војвода Славко Алексић је један честити Србин, човјек који је стао на браник отаџбине у Сарајеву и који нема никакве мрље у својој ратној историји. Такође, познајем и Риста Лечића чувеног Србина и гуслара с Љубомира и данас сам дошао да им као књижевник, кроз своју епску поезију дам подршку јер су они неправедно осуђени од стране Апелационог суда БиХ који изгледа осуђује само Србе. Дакле, само су Срби напунили казамате од БиХ до Хага и даље, а остали који су правили злочине они нису осуђивани“, рекао је Шаровић.

Бранко Алексић, брат осуђеног војводе Славка Алексића каже да овим протестом желе спријечити да се и у будућности дешавају овакве ствари.

„Пресуде су као што знате коначне, али очекујемо да се макар у будућности овакве ствари не дешавају. Питам се куда води ово све и шта српски народ може очекивати у оваквој БиХ. Славку нису успјели кроз цијели рат наћи било какву мрљу, па су сада измислили неку националну нетрпељивост. Ја се надам да ће овај скуп имати одјека и ми ћемо се борити за њих“, додао је Алексић.

Протест су подржале Борачке организације Источне Херцеговине, гусларска друшта „Војвода Неђо Видаковић“, „Војвода Лука Вукаловић“ и „Бијела гора“, као и Удружење „ЈВО“ Требиње.

избор:радио требиње

фото:Ј.В.