Уочи празника Светог Василија Острошког, Владика Димитрије служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Василија Острошког, при касарни ”Билећки борци” у Билећи. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Епархије Захумско-херцеговачке и главни војни свештеник Оружаних снага, јереј Немања Лакић.

У бесједи по Јеванђељу, Владика Димитрије упутио је сабране на ријечи о сили која је излазила из Спаситеља и исцјељивала све који су били око Њега, појашњавајући да то није било само тада, већ од тренутка када се Господ јавио на земљи и од кад је Дух Свети сишао на апостоле – та иста сила је присутна у Цркви Божијој – а о томе су посвједочили апостоли, апостолски ученици, најстарији светитељи и мученици који су понављали мучеништво Христово. Кроз вијекове светитељи преносе ту силу Христову на све људе, а кроз Светог Василија Тврдошког и Острошког она је присутна и међу сабранима. Свети Василије сав је био горећа свијећа пред ликом Христовим. Заличио је на Христа читајући исто Јеванђеље, служећи исту Службу, исто се окупљајући са народом Божијим, причешћујући се Причешћем којим ће се причестити сабрани. Подсјећајући на ријечи апостола Павла да је Христос исти и сада и увијек и у вијекове вијекова, Владика је нагласио да је исто Христово присуство и тада и сад, појашњавајући да је у томе Тајна Цркве.

Честитавши славу, Владика је нагласио да гдје је – све што је било честито и поштено у посљедњем рату, гдје је војска била достојна војника из Првог свјетског рата који су прешли голготу Албаније и имали храброст, али и чојство, и бранили друге од себе, не чинећи злочине – ту је био благослов и побједа. Све што је било честито, са уздањем у милост Божију, трајаће и благосиљати кроз вијекове.

По Отпусту, Владика је позвао све сабране да се, одлазећи у Мркоњиће, поклоне моштима мајке Светог Василија, које се – након обретења претходних дана – налазе у манастирској цркви. Владика је, такође, изразио захвалност припадницима војних јединица за пружање свесрдне помоћи кад год је то манастирима и црквеним заједницама потребно.

Присутнима се обратио и командант касарне, пуковник Владимир Вујовић, захваливши се Владици на доласку и честитајући празник свим присутним.

Фото: Владо Ружић

извор:https://eparhija-zahumskohercegovacka.org/slava-hrama-pri-kasarni-u-bileci/